Brandstofbesparing = schadereductie

Chauffeurs die gecoacht worden, rijden minder schade. Dat viel Martin Sterrenburg van ABW Verzekeringen in 2016 op toen hij keek naar schadecijfers van zijn klanten in de logistieke sector. Om uit te vinden of hier een causaal verband bestond, besloot hij contact met ons op te nemen. Om de proef op de som te nemen, zijn we een coachingstraject begonnen bij Koeltrans B.V. uit Angeren. De resultaten liegen er niet om: De schadecijfers laten een daling zien van zo’n 50% en het brandstofverbruik is gemiddeld met 6,6% gedaald.

Een bont gezelschap

De meer dan 100 chauffeurs van Koeltrans zijn bij elkaar een bont gezelschap. Hun kick-off werd dan ook in het Engels, Pools en Nederlands gegeven en hun maandelijkse feedback verschijnt ook in drie talen. We hebben speciaal voor Koeltrans een nieuw, gebruiksvriendelijk rijstijlrapport ontworpen.

Brandstof besparen in het geconditioneerd transport

Koeltrans specialiseert zich in geconditioneerd (gekoeld) transport. In deze tak van sport krijgen chauffeurs vaak te maken hebben met een flinke tijdsdruk. Om die reden was het een extra grote uitdaging om de chauffeurs zich een rustige rijstijl aan te laten meten. Door hun (over het algemeen) enthousiaste inzet en hart voor de zaak zijn de besparingsresultaten desalniettemin boven verwachting. Een bijkomend positief effect!

Investeren in kwaliteit

Koeltrans heeft de reputatie dat het goed investeert in zijn wagenpark. In 2016 heeft het transportbedrijf als een van de eerste Nederlandse partijen de nieuwe Scania S450 4×2 trekker en iets later de S500 combimodellen in zijn wagenpark opgenomen. Directeur Günther Maters licht deze keuze toe: ‘’Investeren in goed materieel doen we niet alleen voor het bedrijfsimago, de veiligheid en het comfort van de chauffeur zijn minstens zo belangrijk.’’

Schadereductie

Naast een besparing van zo’n 85.000 liter diesel per jaar, is de schadelast ook omlaag geschoten: van 150% naar 45%. Daarbij is het aantal schades (schadefrequentie) met 50% gedaald nadat ABW en Harrewijn de samenwerking aangegaan zijn bij Koeltrans. Dit is muziek in de oren van Martin Sterrenburg: ‘’De schadereductie die de rijstijlcoaching oplevert is potentieel erg interessant in de ontwikkeling van schadepreventie. In de samenwerking met Harrewijn zien we als specialist in wegtransportverzekeringen een perfecte manier om een win-winsituatie voor klant en verzekeraar te creëren: minder brandstof -en premiekosten voor de klant en minder schade-uitkeringen voor de verzekeraar.’’